Brombær og hyldeblomst syltetøj

Denne syltetøj er meget tæt på at være gratis. Det skyldes, at den består af ca. 80-90 % bær, som for tiden hænger i klaser i den danske natur; frit tilgængelige og helt uden at man skal betale en øre for dem. Jeg har lavet syltetøjet uden mystiske “sylteprodukter” som melanin, pektin, syltesukker og jeg ved ikke hvad. Det skyldes, at man sagtens kan jævne syltetøjet (hvis ønsket) med almindeligt majs- eller kartoffelmel. Holdbarhedsmæssigt holder det sig også fint i ugevis uden eksempelvis atamon, hvis blot man skolder opbevaringsglassene, samt opbevarer slutproduktet køligt og i skygge.

hydebaer brombaer marmelade

Ingredienser, 2 små glas

  • Ca. 250 g brombær
  • Ca. 250 g hyldebær (husk at fjerne de grønne bær, og smag ikke på de rå bær; dem er mavsen ikke glad for! De kan indeholde både lektiner og blåsyreglykosider.)
  • Ca. 1-3 dl sukker (kommer an på bærrenes sødme og hvor sød du vil have syltetøjet)
  • Saft fra ½ citron
  • Ca. 1 spsk majs- eller kartoffelmel
  • Ca. ½ glas koldt vand

Fremgangsmåde

  1. Skyl bærrene rigtig godt – der kan gemme sig mange små dyr. (Medmindre du går efter ekstra proteinrig syltetøj😉 )
  2. Kog bærrene ved svag varme i ca. 20 minutter.
  3. Tilsæt citronsaft og 1 dl sukker. Smag til; vil du have mere sukker i? Hvis ja, så tilsæt det.
  4. Rør majsstivelsen ud i det kolde vand.
  5. Rør majsstivelsesvandet i syltetøjet under omrøring, og kog videre et par minutter til det tykner.
  6. Skold opbevaringsglassene med kogende vand.
  7. Hæld syltetøjet i glassene mens det endnu er rygende varmt. Skru lågene godt fast, og stil på køl. (Når du hælder på glas mens det stadig er varmt opnår du den effekt, at der skabes lidt undertryk i glasset under nedkøling, sådan at låget “suges nedad” som du kender det fra købte marmeladeglas.)
  8. Server med nybagte boller, masser af smør og en lækker ost.

2 thoughts on “Brombær og hyldeblomst syltetøj

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s