Bløde boller med skårne rugkerner

I anledning af Store Bededag har jeg også været i køkkenet og bage boller. Det er dog ikke de klassiske “varme hveder” som jeg har lavet, men derimod nogle bløde boller med hvedemel, kardemomme og skårne rugkerner. Rugkernerne giver bid, og passer godt til hvedens og kardemommens milde smag.

Bollerne er helt perfekte til tandsmør, ost og marmelade – især på en lun, dejlig forårsmorgen.

boller med rugkerner

Ingredienser, 8 boller

  • 1 pakke gær
  • 2 dl vand
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk olie eller smeltet smør
  • 1 tsk fint salt
  • 1 spsk honning eller sukker
  • 2 dl skårne (eller knækkede) rugkerner
  • 4-5 dl hvedemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • Mælk eller sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Kog de 2 dl rugkerner med 2 dl vand i 5-10 minutter; de skal blive bløde, så dine tænder ikke knækker når du prøver at spise bollerne!😉
  2. Køl kernerne og kogevandet ned til det bliver lunkent.
  3. Bland mælk, olie og honning sammen med kerner og vand, og opløs gæren heri.
  4. Bland i en anden skål 4 dl hvedemel, salt og kardemomme.
  5. Rør det hele sammen. Tilsæt evt. mere hvedemel, hvis det er for vådt.
  6. Ælt dejen i mindst 5 minutter.
  7. Lad dejen hæve en times tid.
  8. Form til 8 boller, og efterhæv i 30 minutter til en time.
  9. Varm ovnen op på 220 grader.
  10. Pensl bollerne med mælk eller æg.
  11. Bag bollerne midt i ovnen ca. 15-20 minutter; de skal være gennembagte og gyldne.

One thought on “Bløde boller med skårne rugkerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s