De nye kostråd – også på SU?

I dag er de nye kostråd blevet lanceret. De er ikke voldsomt forskellige fra de tidligere, men der er da sket rettelser.

Heldigvis er det slet ikke svært at få de nye råd med i den studerendes madplan – tværtimod, faktisk! En sund, varieret kost som opfylder anbefalingerne kan ligefrem forbedre madbudgettet – læs bare videre. 🙂

kostråd

Spis mindre sukker:

Fordelene ved denne anbefaling siger jo næsten sig selv. Sukker indeholder masser af tomme kalorier, og øger derfor eksempelvis risikoen for overvægt. (Og huller i tænderne, ikke at forglemme. SU-tip; pas på tænderne og undgå dyre besøg hos tandlægen pga. tandpine!) Fødevarestyrelsen skriver, at vi får ca.80-90 % af vores sukkerindtag fra slik/kager/sodavand o. lign., og bingo! Det er lige netop sådanne produkter, som trækker et madbudget op, når man måske kommer til at impulshandle nede i den lokale Netto. Bag i stedet en god kage en sjælden gang imellem når du har godt selskab – det sparer dig for fristelser i køkkenskabet, og for dyre indkøb.

Drik vand:

Endnu et selvforklarende punkt; koldt vand fra hanen er en milliard gange billigere end den flaske cola, som du alligevel ikke har godt af!

Spis frugt og mange grøntsager:

Dette råd er nemmest at gøre billigt, hvis man tænkter på sæson. Køber du frugt og grønt efter sæson, får du friske, saftige, vitaminrige, smagfulde råvarer. Du får billigere pris, og du belaster ikke miljøet i forhold til transport i samme grad, som hvis du køber noget, som er importeret fra et andet land af. Hvis du derimod KUN vil have tomat, avocado og majskolber i de kolde vintermåneder, frem for de på det tidspunkt sæsonaktuelle rodfrugter, kan det godt blive bekosteligt.

Derudover er der også meget grønt, som er “drøjt i brug” – se eksempelvis på en pose gulerødder eller et hvidkålshoved; hvor meget råkostsalat er der ikke lige i sådan en omgang?

Vælg/spis magert og mindre mættet fedt:

Ja, magert kød er dyrere end kød fyldt med fedt. Se bare hakket oksekød – det er over 10 kr’s forskel der er på 3-7 % pakken og pakken med højeste fedtprocent. Det betyder dog ikke, at man ikke kan spise magert kød som studerende; man skal bare lade være med at spise for meget af det. Laver man eksempelvis en kødsauce til sin spaghetti, kan man sagtens få kødet til at række langt, ved at tilsætte masser af grøntsager. Eks. champignon, squash eller revet gulerod – alt efter sæson og smag. På samme måde kan en fars pimpes med grønt, ligesom en hakkebøf kan serveres med en stor, god salat. De magre mejeriprodukter er som regel heldigvis ikke dyrere end de fede, så her gælder det bare om, at man måske skal lægge sine vaner lidt om.

Vælg fuldkorn:

Fuldkornsprodukter kan godt være dyrere end produkter med ren hvedemel/lign. Det betyder dog ikke, at man skal droppe fuldkornspastaskruerne og fuldkornstoastbrødet – det er nemlig så heldigt, at fuldkorn mætter. Derfor behøver man ikke nødvendigvis spise lige så store mængder, som af de produkter, uden fuldkorn. Og hey, en god ven af de studerende er som bekendt rugbrødet! Sådan en pakke kan jo efterhånden erhverves for en flad 5’er.

Spis mere fisk:

Fisk er en af de produkter, som jeg ofte finder til nedsat pris i supermarkedet pga. kort holdbarhed. Derudover er det ofte på tilbud. Det er derfor ikke så dyrt at spise til aftensmad 1-2 gange om ugen, gerne med en stor, lækker salat til. Derudover kan man 1-2 gange om ugen med fordel tage en dåse tun/makrel i tomat med i madpakken – det mætter, er sundt, er nemt, og efter min smag utrolig lækkert. (Hvertfald hvis man selv og omgangskredsen er lige glade med lugten 😉 ) Man kan også nemt lave en billig dåse tun om til en lækker, mager tunsalat ved at blande den med lidt skyr/mager creme fraiche/lignende, fintsnittet grønt, citronsaft, salt og peber, hvilket både er lækkert som pålæg, eller fyld i et (fuldkorns!)pitabrød.

Vær fysisk aktiv:

Offentlig transport er dyrt. Det er det ikke at hoppe på cyklen. 😉 Jeg cykler i skole alle dage det ikke regner, og regner med at gøre det indtil det bliver isglat og snevejr – herefter tror jeg, at bussen kommer til at virke lidt for tillokkende!

Spis mad med mindre salt:

Fastfood og færdigretterne fra supermarkedets fryser er fyldt med salt. Og så er det forfærdelig dyrt! Lav din mad selv fra bunden, husk på de andre kostråd, og hyg dig i køkkenet!

Velbekomme. 🙂

Læs gerne mere på http://www.altomkost.dk/Anbefalinger/De_officielle_kostraad/Kostraad.htm

Reklamer

2 thoughts on “De nye kostråd – også på SU?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s